X

Sprekers

Key-note speaker: Luitenant-Kolonel Björn de Heer

Wat hebben klimaatverandering en wereldvrede met elkaar te maken? Een heleboel!

Volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zijn alle spanningen en oorlogen van nu terug te leiden op klimaatverandering. Door droogte in het Midden-Oosten zijn de oogsten mislukt en is brood te duur geworden. Studies wijzen uit dat die armoede in 2010 leidde tot de Arabische Lente en de daaropvolgende onrust.

Wil jij weten hoe de Nederlandse Krijgsmacht inspeelt op deze mondiale ontwikkelingen? En hoe ze zelf bezig zijn met duurzaamheid en klimaatverandering? Luitenant-Kolonel Björn de Heer, werkzaam bij het Land Warfare Centre (ook wel: “de glazen bol”), vertelt je hier alles over op de vrijdagavond van de Young & Fair Masterclass.

Bas Haring - Duurzame economie - Wat is dat eigenlijk?

Het laatste boek van Bas Haring heet 'Waarom cola duurder is dan melk' waarin hij zich verdiept in economie. Hij geeft hierin onder andere antwoord op de volgende vragen: Waar komt geld vandaan? Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen? En waarom is cola duurder dan melk? Zijn inkomensverschillen terecht? Tijdens de Masterclass zal hij de zaterdag openen en een deel van zijn bevindingen met ons delen.

Haring omschrijft zijn eigen werk als volgt: "Op een frisse en toegankelijke manier probeer ik wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat ‘t begrijpbaar wordt voor jan en alleman." Bas Haring is bekend van het boek 'Kaas en de evolutietheorie' en het tv-programma Proefkonijnen. Ook werkt hij bij de Universiteit Leiden als docent mediatechnologie en hoogleraar van de leerstoel "publiek begrip van wetenschap".

Dutch Green Building Council - Het verduurzamen van gebouwen

DGBC

De Dutch Green Building Council is dé netwerkorganisatie voor duurzaam bouwen en vastgoed. Hun missie is het verduurzamen van de gebouwde omgeving en hier willen ze met jou aan de slag gaan. Jan Kadijk neemt je mee in het proces en de mogelijkheden om een gebouw te verduurzamen. Zo kan je zelf beoordelen hoe duurzaam jouw huis, school of werkplek is.

Boerenverstand - Innovatie in de Landbouw

Sinds 2005 is Boerenverstand actief in de duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling. Op een pragmatische manier pakt Boerenverstand vraagstukken rondom duurzame en economisch rendabele landbouw en een vitaal platteland op. In hun aanpak staat innovatie in de landbouw centraal en staan zij dagelijks tussen boer, overheid, onderzoek, onderwijs en de markt. Met als doel dat een blije aarde en blije koeien altijd samen blijven gaan met blije boeren, blije consumenten en blije burgers.

Het Nationaal Groenfonds over een groener Nederland

Het Nationaal groenfonds zet zich in om ecologie en economie op een vernieuwende manier te verbinden. Over hun werkwijze zeggen ze: 'Daar waar wij kansen zien, durven wij risico’s te nemen en gaan wij verder waar andere partijen afhaken. Onze kennis van groen + geld gebruiken wij om projecten te versnellen, partijen met elkaar te verbinden en nieuwe inzichten te geven die rendement opleveren voor de groene leefomgeving.'

Tijdens de Masterclass op zaterdagmiddag vertelt Jac Meter aan de hand van bestaande voorbeelden hoe het verbinden van groen en geld in de praktijk er aan toe gaat.

Directe handel: de winst van goede intenties?!

Waarom kopen we wel massaal Tony’s Chocolonely, maar zijn we bijna niet in de Wereldwinkel te vinden? Is het mogelijk om handel op kleine schaal hand in hand te laten gaan met het maken van winsten en recht te doen aan de kleine producent? Wordt directe handel hét model van zakendoen voor de toekomst? Fair trade is namelijk ooit begonnen met het onderhouden van kleinschalige relaties, maar dit model lijkt achterhaald. Of toch niet? En hoe moreel verantwoord is fair trade nu eigenlijk? Deze vragen en méér staat centraal in deze workshop over directe handel.

Tijdens de workshop leer je meer over hoe fair trade werkt(e), en of het hebben van directe relaties met producenten van (exotische/wereldwinkel)producten, een duurzaam model is voor zakendoen en welke ethische overwegingen hierin een rol spelen.

Eefje de Gelder is PhD student in Nijmegen, en bestudeert hoe fair trade zich ontwikkeld heeft van een kleinschalig, voornamelijk particulier initiatief tot een handelsconcept dat op steeds grotere schaal verspreid wordt. Naast haar onderzoek is ze betrokken bij een project over markten en moraal en is ze bezig haar eigen onderneming op te zetten.

ABN AMRO over duurzaam bankieren

Meer informatie volgt snel, maar interessant wordt het zeker!

Fair Financieren

Bewust Bouwen

Handelen met je Hart

Met geld betaal je je huur en de boodschappen. Maar banken, pensioenfondsen en verzekeringen laten jouw geld de wereld rond gaan. Welke invloed heeft geld op de toekomst van onze wereld? Dit is de vraag die centraal staat tijdens de track Fair Finance. Schrijf je hier in.

In een studentenkamer of in een villa, wonen in een gebouw doen we allemaal. Gebouwen zijn een grote bron van energie verbruik, van het winnen van de materialen tot het verwarmen in de winter. Bij de track Bewust Bouwen stellen we de invloed van gebouwen op ons energieverbruik aan de orde. Schrijf je hier in.

Producten koop je in de winkel en wellicht met een keurmerk. Maar zijn keurmerken wel de oplossing? Een opkomend alternatief is direct trade, korte handelsketens zodat je weet waar je product vandaan komt. Hier gaan we ons in verdiepen gedurende de track Handelen met je Hart. Schrijf je hier in.

Het definitieve programma wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Schrijf je snel in om zeker te zijn van een plek!